Nejprodávanější produkty

Informace

Zajímavosti O Kávě

Slevy

Prohlédnuté produkty

NICARAGUA SHG 100% Arabika Zobrazit větší

Nicaragua Jinotega Marimba SHG, WASHED 100% Arabica, 500g

Nový produkt

Nicaragua Jinotega Marimba SHG, WASHED 100% Arabica, 500g

Kakao, pražené mandle, citron/limetka komplexní, střední tělo, nízkou kyselost a ovocnou dochuť

Více informací

Čerstvě praženo 16.9.2024

368 Kč s DPH

Parametry

Země původuNikaragua
Body / TěloStřední
Chuťový profilAromatické dřevo, hořká čokoláda a mandle
Acidita/KyselostStředně nízká
PraženíFull City, Mild, Espresso, Viennese, After Dinner
Přípravaespresso káva, turecká káva, překapávaná káva
Hmotnost balení500g
LokalitaStřední Amerika

Více informací

V Nikaragui se nachází tři hlavní pěstitelské regiony, všechny v severní části země. Největším produktivním regionem je Jinotega, těsně následuje Matagalpa, a jako poslední oblast Nueva Segovia, kde se sice produkuje méně kávy, ale ve srovnatelné kvalitě s předchozími dvěma oblastmi. Ve všech třech těchto regionech jsou produkovány některé opravdu skvělé kávy s výraznými vlastnostmi.

Klasifikace 

Odrůdy

Hlavní odrůdy jsou Caturra, Catuai, Hybridis H1 a H3 a Marsellesa

Podle oblasti

Jinotega

SHG

Strictly High Grown, FAQ

from 665 to 1665 m

Matagalpa

SHG

Strictly High Grown, FAQ

from 665 to 1165 m

Nueva Segovia

SHG

High Grown, FAQ

from 800 to 1665 m

Nicaragua

HG

High Grown, FAQ

lower altitudes

Nikaragua leží v srdci Střední Ameriky, na pobřeží Tichého oceánu i Karibiku. Horské pásma oddělují východ, což je převážně džungle, od rozvinutějších západních oblastí, mezi něž patří jezero Nikaragua a některé aktivní sopky. Nejvyšší pozemek se nachází na severu. Podnebí je tropické. Tradiční vývozy zahrnují bavlnu, kávu, banány a zlato. Hospodářství závislé na pomoci trpí občanskou válkou (1978-89) a americkými sankcemi. 

Jako nejchudší stát střední Ameriky se Nikaragua silně spoléhá na agro průmysl, která tvoří 25% celkové zaměstnanosti a 74% vývozu. Nicaragua má naštěstí některé z nejlepších pozemků ve Střední Americe, které obsahují vynikající sopečnou půdu a dostatek podzemní vody pro zavlažování. Asi 40 procent pěstované půdy se používá pro vývoz plodin. Káva stále představuje 21% příjmů ze zahraničních příjmů, přestože se země za posledních pět let diverzifikovala na širokou škálu zemědělských produktů.

Nikaragua historicky prošla obdobími zmatků, které brání rozvoji odvětví kávy v zemi. Mnoho zkušených pěstitelů kávy uprchlo během let Sandinistovy vlády, koncem 70. až 90. let. Když se politická scéna změnila a mnozí z těch farmářů se vrátili a Nikaragujská produkce se zvýšila. Nicméně ničivé účinky hurikánu Mitch a dlouhotrvající světová krize cen kávy vytvořily další obrovské překážky pro zemi, která může a nyní produkuje některé velmi žádoucí kávy.

Káva značně přispívá k HDP Nikaraguy a poskytuje 40 000+ rodinám s pěstováním kávy a živobytím a tisíci více s pravidelnou a trvalou prací. V zemi s 50% mírou nezaměstnanosti a tam, kde žije 80% z 6 milionů obyvatel na 2 dolary denně, káva poskytuje značný sociální dopad. Střední a větší, průmyslově velké kávové plantáže, které existují, mají často integrovaná zpracovatelská zařízení, vedle obytných místností pro stovky a někdy tisíce zemědělských pracovníků, kteří jsou najímáni během období sklizně, od října do února. Naopak venkovští drobní zemědělci, kteří pěstují kávu, se spoléhají na rodinné skupiny pro pracovní sílu a 95% mezikulturní kávu s obživovými plodinami - jako je kukuřice, fazole, banány, pomeranče a manga - na méně než 3 hektary půdy.

Podobně 95% produkce kávy se pěstuje ve stínu: pěstuje se pod listnatým baldachýnem, který poskytují přirozené a exotické stromy. Tento druh pěstování kávy ve stínu pěstuje bohatou domácí biodiverzitu v zemi, což je skutečnost, která je zvláště důležitá v Nikaragui, kde odlesňování bylo v posledních letech problémem, což vedlo k erozi půdy a znečištění vody v některých oblastech. Omezení vlády týkající se odlesňování znamenalo, že výrobci nejsou schopni odstranit původní lesy pro pěstování plodin; zemědělci proto musí pěstovat kávu kolem původní vegetace, která zajišťuje odstín a zlepšuje kvalitu půdy. Většina kávy pěstované v Nikaragui je organická, i když ne pravidelně jako součást certifikovaného ekologického programu. Často se zemědělci rozhodnou pěstovat ekologicky prostřednictvím ekonomické nezbytnosti,

Většina kávy Nikaraguy se pěstuje v nadmořských výškách mezi 800 a 1400 m, spadajících do kategorie Strictly High Grown (SHG) používaná v několika zemích Střední Ameriky. Klíčové oblasti růstu zahrnují horské oblasti Matagalpa a Jinotega, ačkoli to je Nueva Segovia to je ohlašováno jak Nikaragua je přední rostoucí oblast, zvláště Cordillera de Dipilto - hornatá oblast, která vede podél Hondurasova hranic. Tento region pravidelně produkuje pohár excelenceVítězné partie, pro farmy zde jsou obdařeni nadmořskou výškou až 1500 m nm a výbornými klimatickými podmínkami. Úzká blízkost mlýnů k farmám v této oblasti se také ukazuje jako velmi výhodná z hlediska zachování kvality. Producenti se nyní začínají zaměřovat na alternativní metody zpracování, jako jsou medy a příroda, aby přidali hodnotu, přičemž standardní umyvaná káva nemá stejné charakteristické rysy, jaké mají ostatní původy, a neplní stejné ceny. Mnozí producenti jsou také pěstování nových odrůd, jako je Pacamara a Geisha a opětovná výsadba Javy - etiopské odrůdy původně přivezené do Střední Ameriky v 18. století.

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také:

17 dalších produktů ve stejné kategorii: